În data de miercuri, 8 aprilie, ora 10 00 a avut loc la ASAS, vizita unei delegații bulgare condusă de Academicianul Atanass Atanasov. Vizita a avut loc în cadrul acordului de cooperare existent între ASAS și Joint Genomic Center, Bulgaria, la invitația Președintelui ASAS, Dl. Gheorghe Sin.

Scopul vizitei a fost discutarea posibilităților de extindere a actualei colaborări dintre cele două părți, prin implicarea ASAS în activitatea noului înființat Institut Balcanic de Agricultură la Sofia, institut ce urmărește să faciliteze accesarea unor fonduri europene destinate cercetării agricole și stabilirea unui cadru instituțional de colaborare între institute de cercetare, universități și organisme academice din peninsula Balcanică (Bulgaria, România, Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia, Albania etc.).

Totodată a fost discutată posibilitate derulării unei colaborări între unități de cercetare și autorități locale din Bulgaria din zona Dunării și institute și stațiuni de cercetare aparținând ASAS, vizând prevenirea efectelor unor fenomene naturale extreme în contextul actualelor modificări climatice. Au fost discutate aspecte organizatorice legate de funcționarea noului institut, modul în care vor fi asigurate resurse financiare de cofinanțare, asigurarea unor facilități de laborator etc.

Atât Dl. Președinte Gheorghe SIN, cât și Dl. Președinte de onoare Cristian HERA, și-au exprimat interesul pentru astfel de activități și disponibilitatea ASAS de a se implica în viitoarea activitate a Institutului Balcanic de Agricultură.